ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ-Ξέρετε το οφσάιντ;

 

Image

 

Η FIFA έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις εθνικές ενώσεις του ποδοσφαίρου τις νέες συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διαιτητές πρέπει να χειριστούν τις αποφάσεις οφσάιντ. Οι προτάσεις έχουν εξεταστεί ήδη αυτή η εποχή σε άτυπη βάση στο πρωτάθλημα Serie Α της Ιταλίας. Οι βοηθοί διαιτητή θα πρέπει τώρα να περιμένουν μέχρι το τέλος μιας κίνησης πρώτου σημειώσουν έναν παθητικό παίχτη σε θέση οφσάιντ.
Οι νέες οδηγίες επισημαίνουν ότι το οφσάιντ δεν θα καταλογίζεται για μη-εμπλεκόμενους παίχτες που δεν εμποδίζουν άμεσα το πεδίο ή δεν περιορίζουν την κίνηση ενός αντιπάλου και που δεν αγγίζουν τη μπάλα. Αυτό δεν είναι μια αλλαγή κανόνα αλλά μια προσπάθεια να καθοριστεί ακριβέστερα τι σημαίνει η «παρέμβαση στο παιχνίδι». Η νέα οδηγία δηλώνει πώς το οφσάιντ για την παρέμβασή στο παιχνίδι σημαίνει: «το παίξιμο ή το άγγιγμα της μπάλας η οποία έρχεται από πάσα ή από επαφή από το συμπαίχτη».
Επίσης σημαίνει το να «εμποδίζεις έναν αντίπαλο να συμμετέχει στο παιχνίδι ή να τον εμποδίζεις να παίξει τη μπάλα, παραδείγματος χάριν όταν κάποιος παίχτης παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα ή τις μετακινήσεις του» ή «κάνοντας μία χειρονομία ή μία κίνηση στεκόμενος στην πορεία της μπάλας για να εξαπατήσει ή να αποσπάσει την προσοχή ενός αντίπαλου». Ένας παίχτης κρίνεται ότι έχει αποκτήσει πλεονέκτημα από θέση οφσάιντ εάν «παίξει μια μπάλα η οποία επιστρέψει από την πρόσκρουσή της στα δοκάρια και αυτός προηγουμένως ήταν οφσάιντ» ή «παίζει μια μπάλα που αναπηδά από έναν αντίπαλο». Η FIFA ελπίζει ότι αυτές οι νέες οδηγίες θα βελτιώσουν το παιχνίδι κάνοντάς το περισσότερο επιθετικό.

Ξέρετε το οφσάιντ;

Όπως τα περισσότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο, ο κανόνας του οφσάιντ είναι αρκετά απλός - έως ότου αλλάξει κάθε χρόνο.
Μια τροποποίηση στον κανόνα εισήχθη στην έναρξη της σαιζόν 2003/04, η οποία επιτρέπει σε έναν παίχτη να είναι σε θέση oφσάιντ υπό τον όρο ότι δεν περιλαμβάνεται "ενεργά στο παιχνίδι".
Είχε ως σκοπό να προωθήσει επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά οι διαφορετικές ερμηνείες του "ενεργού παιχνιδιού" έχουν οδηγήσει κάποιους να πουν ότι είναι ανοικτό στην κατάχρηση.
Έτσι μετά από αυτή τη σαιζόν η FIFA, έχει διευκρινίσει πότε ένας παίχτης θεωρείται "ενεργός στο παιχνίδι":
" Παρέμβαση στο παιχνίδι θεωρείται το παίξιμο ή το άγγιγμα της μπάλας η οποία έρχεται από πάσα ή από επαφή από το συμπαίχτη».

Επίσης κομμάτι του καινούργιου κανονισμού είναι και το ότι οι βοηθοί του διαιτητή δεν θα σηκώνουν τη σημαία τους έως ότου ο παίκτης ο οποίος βρίσκεται σε θέση οφσάιντ έρθει σε επαφή με την μπάλα.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν μόνο για τις διοργανώσεις της FIFA, με την UEFA να αποφασίζει να μην υιοθετήσει τις νέες ερμηνείες.
Φυσικά, ένας παίχτης δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει τη μπάλα για να επηρεάσει το παιχνίδι. Είναι ακόμα οφσάιντ εάν θεωρούνται ότι :
* Παρεμποδίζουν έναν αντίπαλο - εάν ένας επιτιθέμενος παρενοχλεί έναν αντίπαλο για να μην συμμετέχει στο παιχνίδι ή τον εμποδίζει να παίξει την μπάλα, τότε είναι οφσάιντ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με το μπλοκάρισμα του τερματοφύλακα, ή την παρεμπόδιση του οπτικού πεδίου του.
* Αποκομίζοντας ένα πλεονέκτημα - εάν η μπάλα παίζεται στην μεγάλη περιοχή και προσκρούσει στα δοκάρια ή σε αντίπαλο αμυνόμενο, και πάει στον επιθετικό τότε αυτός είναι οφσάιντ δεδομένου ότι έχει αποκομίσει ένα πλεονέκτημα από την ύπαρξη σε εκείνη την θέση.

 

ΟΦΣΑΙΝΤ: ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ένας παίχτης είναι σε θέση οφσάιντ εάν είναι πιο κοντά στη γραμμή του αντίπαλου τέρματος, και από τη μπάλα και από τον δεύτερο τελευταίο αντίπαλο.
Δεν μπορείτε να είστε offside εάν:
* Λαμβάνετε τη μπάλα άμεσα από ένα αράουτ, ή κόρνερ.
* Είστε στο δικό σας μισό του γηπέδου.
* Είστε στην ίδια ευθεία με τον δεύτερο τελευταίο ή τελευταίους δύο αντιπάλους.
* Δεν περιλαμβάνεστε ενεργά στο παιχνίδι, όπως εξηγούνται ανωτέρω.
Για οποιαδήποτε παράβαση οφσάιντ, ο διαιτητής δίνει ένα έμμεσο ελεύθερο-λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα, που λαμβάνεται από τη θέση όπου η παράβαση έγινε.

Η FIFA εγκρίνει τα πειράματα τεχνολογίας - όχι άλλο "παθητικό" offside

Ζυρίχη, 26 Φεβρουαρίου 2005 - Η FIFA θα εποπτεύει τις πρώτες επίσημες δοκιμές των τεχνικών συστημάτων που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η μπάλα έχει περάσει πλήρως τη γραμμή του τέρματος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών που πραγματοποιείται στο Περού από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Η παρούσα απόφαση επιτεύχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ένωσης Ποδοσφαίρου (IFAB) στην 119η ετήσια γενική συνεδρίασή της κοντά στο Κάρντιφ, Ουαλία, στις 26 Φεβρουαρίου. Η επιτροπή διευκρίνισε επίσης τον τρέχοντα κανόνα offside με περαιτέρω καθορισμό της έννοιας "ενεργή παρέμβαση στο παιχνίδι" και αποφάσισε να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις για τα τάκλιν που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός παίχτη. Από εδώ και στο εξής, οι διαιτητές θα πρέπει να δείχνουν απευθείας την κόκκινη κάρτα στους παίκτες οι οποίοι κάνουν επικίνδυνο τάκλιν από μπροστά αλλά και από το πλάι.

Πέρασε η μπάλα την γραμμή?
Αυτή είναι μια ερώτηση η οποία φαίνεται να απασχολεί όλους τους φιλάθλους, τους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές κι όχι μόνο από το διάσημο περιστατικό που είχε γίνει στο Μουντιάλ του 1966 στο τρίτο γκολ της Αγγλίας στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Τα τελευταία χρόνια, η επιτροπή συχνά έχει συζητήσει εάν η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τους διαιτητές να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις στις ασαφείς καταστάσεις, σχετικά με το εάν ένα γκολ έχει σημειωθεί ή όχι. Στη συνεδρίασή της, η επιτροπή άκουσε μια παρουσίαση από την Αdidas, μαζί με τη γερμανική επιχείρηση Cairos AG και το γερμανικό ίδρυμα Fraunhofer που έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα μιας μπάλας με ένα ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ. Η παρουσίαση υπογράμμισε επίσης την απαραίτητη υποδομή σταδίων και κατέδειξε πώς το ολόκληρο σύστημα θα λειτουργούσε. Μετά από την παρουσίαση, ο IFAB αποφάσισε να επιτρέψει στο σύστημα να εξεταστεί στο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο και εξουσιοδότησε τη FIFA να το δοκιμάσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των- 17 στο Περού.

Ο πρόεδρος της FIFA Joseph S. Blatter χαιρέτισε την απόφαση της επιτροπής. «Ούτε μια ημέρα δεν περνά χωρίς η τεχνολογία να σημειώνει πρόοδο. Επομένως έχουμε ένα καθήκον τουλάχιστον να εξετάσουμε εάν η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο ποδόσφαιρο. Η επιτροπή είχε συμφωνήσει ήδη να εξετάσει την τεχνολογία της μπάλας με μικροτσίπ, υπό τον όρο ότι τα συστήματα θα ήταν διαθέσιμα. Το κρίσιμο ζήτημα, εντούτοις, θα είναι να εξασφαλιστεί ότι τέτοια τεχνολογία δεν θα έχει επιπτώσεις στην καθολική φύση των κανονισμών ή στις αρμοδιότητες των διαιτητών».

Ο νόμος 11 - Oφσάιντ - αποτέλεσε επίσης το αντικείμενο διάφορων προτάσεων, και κατά συνέπεια, την εισαγωγή της νέας απόφασης 2 για το νόμο 11, η IFAB διευκρίνισε επίσης πότε ένας παίχτης πρόκειται να θεωρείται ότι "ενεργά συμμετέχει στο παιχνίδι": «Η παρέμβαση στο παιχνίδι σημαίνει το παίξιμο ή το άγγιγμα της μπάλας που προέρχεται από πάσα ή από επαφή της από συμπαίχτη».
«Παρέμβαση αντίπαλου αποτελεί η παρεμπόδισή του από το παιχνίδι ή η παρεμπόδισή του να παίξει τη μπάλα με το να περιορίζεται το οπτικό πεδίο του ή οι μετακινήσεις του, όπως επίσης και μία χειρονομία ή μία μετακίνηση, που σύμφωνα με τη γνώμη του διαιτητή, εξαπατούν ή αποσπούν την προσοχή του αντίπαλου».
«Η αποκόμιση ενός πλεονεκτήματος από την ύπαρξη σε θέση οφσάιντ σημαίνει το να αποκτήσει κάποιος παίχτης μία μπάλα η οποία ήρθε στην κατοχή του ύστερα από πρόσκρουση στα δοκάρια ή από πρόσκρουση σε κάποιον αμυντικό, και προηγουμένως να βρισκόταν σε θέση οφσάιντ».

Επιπλέον, η επιτροπή διευκρίνισε την εξήγηση ενός παίχτη που είναι σε θέση οφσάιντ:
«εάν είναι πιο κοντά στη γραμμή του τέρματος των αντιπάλων του και από τη μπάλα και από το δεύτερο τελευταίο αντίπαλο».
Επίσης, η θέση οποιουδήποτε μέρους του κεφαλιού, του σώματος ή των ποδιών του παίχτη θα είναι ο παράγοντας απόφασης, και όχι τα χέρια του παίχτη.

Περαιτέρω αποφάσεις IFAB:
«Όσον αφορά το νόμο 3 (ο αριθμός των παικτών), στα παιχνίδια των εθνικών κατηγοριών, μέχρι ένα μέγιστο έξι αλλαγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σε όλα τα άλλα παιχνίδια, ένας μεγαλύτερος αριθμός αλλαγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τον όρο ότι οι ενδιαφερόμενες ομάδες επιτυγχάνουν τη συμφωνία για έναν μέγιστο αριθμό και ο διαιτητής ενημερώνεται πριν από το παιχνίδι».
«Σχετικά με το νόμο 12 (φάουλ και παραπτώματα), μόλις ολοκληρώσει ένας διαιτητής ένα παιχνίδι, δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση. Εντούτοις, ο διαιτητής έχει την αρχή για να επιβάλει τις πειθαρχικές κυρώσεις από τη στιγμή που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο έως ότου φύγει μετά από το τελικό σφύριγμα».
«Σε σχέση με το νόμο 15 (αράουτ), στο μέλλον όλοι οι αντίπαλοι πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα από τον εκτελεστή του πλάγιου άουτ έως ότου η μπάλα μπει στο γήπεδο».

Διάφορες προτάσεις, όπως της ένωσης ποδοσφαίρου της Ουαλίας ότι ένας παίχτης θα μπορούσε να είναι οφσάιντ μόνο όταν βρίσκεται στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων, αποσύρθηκε πριν από τη συνεδρίαση.

Ο IFAB αποτελείται από τις ενώσεις ποδοσφαίρου της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίες μαζί με άλλες 201 ενώσεις-μέλη αποτελούν τη FIFA. Κάθε ένωση έχει το δικαίωμα της μίας ψήφου.
Για να πετύχει μια πρόταση, πρέπει να λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον των τριών τετάρτων των παρόντων και εχόντων το δικαίωμα για να ψηφίσουν. Οι αλλαγές στους νόμους του παιχνιδιού τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου μετά από την ετήσια γενική συνεδρίαση.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο, ο κανόνας του οφσάιντ είναι αρκετά απλός - έως ότου αλλάξει κάθε χρόνο.

Η FIFA εγκρίνει τα πειράματα τεχνολογίας - όχι άλλο "παθητικό" offside

Kομμάτι του καινούργιου κανονισμού είναι και το ότι οι βοηθοί του διαιτητή δεν θα σηκώνουν τη σημαία τους έως ότου ο παίκτης ο οποίος βρίσκεται σε θέση οφσάιντ έρθει σε επαφή με την μπάλα.

 

 


 

Log in or Sign up

Enter your name
Enter your email
Please select a Membership