Αντόνιο Κόντε

Οι παίκτες που έχουν εργαστεί με τον Antonio Conte μιλούν για τις ατέλειωτες ώρες φυσικών ασκήσεων, αλλά και το μονότονο προγραμματισμό της τακτικής στο γήπεδο. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το ίδιο. Οποιαδήποτε δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί κατά την διάρκεια των παρατεταμένων προπονήσεων από τις αδιάκοπες υπενθυμίσεις των επιτόπιων καθηκόντων τους, τελικά θα ξεχαστεί και όλοι θα αποδεχτούν την ιταλική ιδιοφυΐα.

Οι παίκτες του το βλέπουν, είτε στο Arezzo (Serie B) είτε στη Juve, ή, από το περασμένο καλοκαίρι, με τη Chelsea στην Premier League. «Είναι σαν να ξυπνάς ξαφνικά, ακολουθώντας τον, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Luca Marrone, ένας Ιταλός μέσος κάτω των 21 που έπαιξε υπό τον Conte στη Juve. «Είναι ο σκληρότερος προπονητής που θα μπορούσατε να φανταστείτε, κάποιος που απαιτεί όλα από τους παίκτες του, το προσωπικό του, τους γιατρούς, τους φυσιοθεραπευτές... όλοι στην ομάδα πρέπει να δώσουν το 100%.
Χρειάζεται χρόνος για να δεχτείτε τον τεράστιο όγκο εργασίας που σας ζητάει. Ό, τι κάνει, ή κατά την προετοιμασία ή την τακτική οργάνωση, γίνεται με μανιακή ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια. Μπορεί στην αρχή να σε συντρίβει. Αλλά, όταν αντιλαμβάνεστε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε, ακολουθείτε. Είναι τελειομανής. Ότι καλύτερο υπάρχει. Ο Νο1.

Antonio Conte 768x338
Έχει αυτή τη μολυσματική ενέργεια που βοηθά να βγάλει το καλύτερο σε οποιονδήποτε παίκτη. Κάποιοι μπορεί να είναι λίγο δυσαρεστημένοι στην αρχή, γιατί πρέπει να εργαστούν τόσο σκληρά –οι μέθοδοι προπόνησης είναι απαιτητικές, έντονες– αλλά όταν καταλαβαίνουν ότι αυτή η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα, οι ίδιοι παίκτες ρωτούν αν η προπόνηση μπορεί να γίνει ακόμα πιο σκληρή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Conte και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό συνέβη στην Τσέλσι.
Ο Antonio είναι ο καλύτερος στον κόσμο επειδή, όταν οι παίκτες του μπαίνουν στο γήπεδο ξέρουν τα πάντα για τους αντιπάλους τους. Απολύτως τα πάντα. Κάθε τους αδυναμία ή δυνατότητα στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Αυτή η έμμονη προσοχή στη λεπτομέρεια είναι το μεγάλο όπλο του. Θυμάμαι ότι περάσαμε εβδομάδες προετοιμασίας για τα παιχνίδια. Με αυτόν στον πάγκο, ο παίκτης έχει απόλυτη βεβαιότητα. Ξέρει τους αντιπάλους του, τα αδύναμα σημεία τους, πού και πως να επιτεθεί, τι να προσέξουμε. Στο γήπεδο πρέπει μόνο να παίζουν. Δεν θα νιώσουν ποτέ έκπληξη σε ότι αφορά τον αντίπαλο.
Φτάνοντας στο σημείο, όπου όλοι οι παίκτες δέχονται τις συνεχείς απαιτήσεις για «δουλειά, δουλειά, δουλειά» (μια λέξη που ο προπονητής της Chelsea χρησιμοποίησε 32 φορές μέσα σε μια ώρα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου) μπορεί να είναι οδυνηρή κατά περιόδους. Πολλοί, ακόμα και ο Eden Hazard, ο Diego Costa ή ο Cesc Fàbregas, χρειάστηκαν χρόνο για να πεισθούν. Το σταμάτα-ξεκίνα των προπονητικών παιχνιδιών, καθώς ο Αντόνιο διακόπτει το παιχνίδι για να εξηγήσει τις οδηγίες ή να υπενθυμίσει στους παίκτες ότι είναι ελαφρώς εκτός θέσης είναι κουραστικό, αλλά μέχρι να γίνει σωστά, ο Αντόνιο σε κρατάει έξω στο γήπεδο έως ότου όλα να γίνουν σωστά».
«Πολλοί παίκτες μου δεν είχαν αρχικά συνηθίσει τα βίντεο» είπε κάποια στιγμή ο Conte. «Ήταν πολύ δύσκολο και μετά από πέντε ή δέκα λεπτά ο παίκτης δεν είχε την απαιτούμενη προσοχή. Αλλά, τότε ξεκινήσαμε να βλέπουμε το βίντεο με το σωστό τρόπο. Παρακολουθούμε παιχνίδια ή προπονήσεις, όχι για να ανακαλύψουμε ποιανού ήταν το σφάλμα, αλλά επειδή μέσα από αυτό μπορούμε να βελτιωθούμε».

Antonio Conte cobham
«Οι προπονήσεις του Conte είναι απίστευτες» λέει ο Carrera. «Ξοδεύει ώρες και ώρες να μιλάει με τους παίκτες του, θέλοντας να τους προετοιμάσει για τα πάντα. Και κάνει ακριβώς το ίδιο με το τεχνικό του επιτελείο, απαιτεί μέγιστη συγκέντρωση».
Αυτό συνοψίζει τη στάση και φιλοσοφία του Conte. Αυτή η επιδιωκόμενη επιδίωξη για την κατάκτηση τίτλου θα συνεχιστεί και στα επόμενα παιχνίδια. Εκείνοι που τον γνώριζαν το είδαν και το ένιωσαν από την αρχή. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Conte είχε μιλήσει με τον Αlvaro Morata και την περίπτωσή του σχετικά με τη δυνατότητα να έρθει από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Τσέλσι. Ο ισπανικός σύλλογος επέλεξε εν τέλει να μην δεχτεί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο Morata –ο οποίος είχε μιλήσει απευθείας και με τον Mauricio Pochettino της Tottenham– είχε παραμείνει με τη βεβαιότητα. «Αυτός ο τύπος (ο Αντόνιο Κόντε) θα κερδίσει το πρωτάθλημα εκεί». Η προφητεία του κύριου Morata, μάλλον, πρόκειται να αποδειχθεί σωστή.

Log in or Sign up

Enter your name
Enter your email
Please select a Membership