Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή σε μία ομάδα

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Μποτζώρη

Αναδημοσίευση του άρθρου από το Overlap.gr

Tooverlap.grθέλοντας να μπει ακόμα περισσότερο στα άδυτα του ποδοσφαίρου και να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για το πιο λαοφιλές άθλημα συνομίλησε με έναν επαγγελματία του χώρου που η ασχολία του είναι να αποκαθιστά την υγεία των ποδοσφαιριστών μετά από τραυματισμούς.

Ο κ. Μποτζώρης Δημήτρης φυσιοθεραπευτής με έδρα τον Εύοσμο στην Θεσσαλονίκη , συνεργάτης πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων και όχι μόνο, μας εξηγεί και λύνει τις απορίες πολλών φιλάθλων για τον τραυματισμό ενός ποδοσφαιριστή.

Overlap.gr: K. Μποτζώρη ο φυσιοθεραπευτής ανήκει στο ιατρικό team μίας ομάδας. Ποιος είναι ο βασικός ρόλος του;

Δ. Μπ. :1) Σε συνεργασία με το ιατρικό team την αποκατάσταση του τραυματία αθλητή 2) προαγωνιστική και μεταγωνιστική μάλαξη 3) πρώτες βοήθειες σε προπόνηση και αγώνες.

Overlap.gr: Το ιατρικό ιστορικό κάθε παίκτη έρχεται σε γνώση του ιατρικού team; Αξιολογείται η υγειά του για να δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα προπόνησης για κάθε έναν;

Δ. Μπ. :Tο ιατρικό team πρέπει να διατηρεί ιατρικό ιστορικό από τον κάθε παίκτη της ομάδας κυρίως τους σοβαρούς τραυματισμούς (π.χ. χιαστούς ,μηνίσκους) αλλά και από συχνούς τραυματισμούς τους οποίους μπορεί να εμφανίζει ένας αθλητής( π.χ. συχνές θλάσεις ,διαστρέμματα). Από εκεί και πέρα η προπόνηση ορίζεται από τον προπονητή και γυμναστή ενιαία για όλους τους αθλητές εκτός και αν κάποια άσκηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον ποδοσφαιριστή.

Overlap.gr: Σε σχέση με τραυματισμούς , όπως θλάση, μυϊκά προβλήματα, που προκαλούνται από παράγοντες πέρα από χτυπήματα, ποια είναι τα αίτια αυτών των προβλημάτων σ” έναν ποδοσφαιριστή;

Δ. Μπ.:Σε γενικές γραμμές είναι:

  1. κακή εξωγηπεδική ζωή,
  2. κακή διατροφή,
  3. κατανάλωση αλκοόλ,
  4. ακατάλληλοι αγωνιστικοί χώροι,
  5. λάθος εκγύμναση και προθέρμανση,
  6. έλλειψη ενδιαφέροντος – ανταγωνιστικότητας,
  7. οικονομικοί λόγοι.

Overlap.gr: Καταλαβαίνω τα 6 από τα 7 σημεία. Οι οικονομικοί λόγοι πως δημιουργούν τραυματισμό;

Δ. Μπ. :Σε επαγγελματίες αθλητές το οικονομικό είναι ένας μεγάλος παράγοντας που τον αποπροσανατολίζει από το να εκτελεί σωστά μια άσκηση ,να κάνει σωστή προπόνηση, να μην έχει το μυαλό του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε ερασιτέχνες επιδρά κυρίως στο ότι πρέπει να δουλεύει παράλληλα και αλλού για τα προς το ζην και αυτόματα επιβαρύνετε δύο φορές παραπάνω από τον επαγγελματία.

Overlap.gr: Οι τραυματισμοί έχουν ηλικίες; Θα δούμε 16χρονους και 17χρονους έχουν τους ίδιους τραυματισμούς με 30ρηδες και μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές;

Δ. Μπ. :Δύσκολη ερώτηση – δύσκολη απάντηση. Η ηλικία των 17-18 χρονών είναι το όριο, γιατί σ’ εκείνα τα χρόνια έρχεται η τέλεια σωματική ανάπτυξη και είναι τότε που μπαίνει στους ίδιους ρυθμούς και εντάσεις προπόνησης με τους μεγαλύτερους. Ο πιο μεγάλος σε ηλικία ποδοσφαιριστής έχει στα μείον του ότι είναι πιο καταπονημένος οργανισμός αλλά στα συν ότι ξέρει τα όρια του και προστατεύει τον εαυτό του από ένα τραυματισμό.

Ο νεαρός σε ηλικία δεν διαθέτει την εμπειρία αυτή αλλά ο οργανισμός του είναι πιο ανθεκτικός.
Μια άλλη παράμετρος είναι στην αποκατάσταση, οι νεαροί αθλητές έχουν πιο γρήγορη οργανικά αποκατάσταση ενώ οι πιο παλιοί την εμπειρία ώστε να αποφύγουν πισωγυρίσματα στην αποκατάσταση τους.

Overlap.gr: Σε πόσες φάσεις γίνεται η αποκατάσταση ενός τραυματισμού και πόσο επηρεάζει την ψυχολογία ενός ποδοσφαιριστή για την συνέχεια; Οι φίλαθλοι δικαιολογούνται να περιμένουν να δουν έναν παίκτη να επανέρχεται από τραυματισμό και να είναι όπως πριν;

Δ. Μπ. :Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το είδος του τραυματισμού. Η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Διάγνωση -γνωμάτευση γιατρού, το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή διάγνωση ώστε να γίνει και πιο γρήγορη η αποκατάσταση.
  2. Θεραπεία ,είτε χειρουργικά είτε φυσιοθεραπευτικά.
  3. Επαναδραστηριοποίηση του αθλητή στον αγωνιστικό χώρο.
  4. Ενσωμάτωση του αθλητή στην ομάδα.

Η ψυχολογία παίζει κατά 20% με 30% στην αποκατάσταση, χαμηλή ψυχολογία πάντα καθυστερεί την αποθεραπεία. Όσο σοβαρότερος ο τραυματισμός τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος αποκατάστασης ,τόσο και πιο πεσμένη η ψυχολογία. Εάν υπάρξουν και επιπλοκές ενδιάμεσα τότε επιδεινώνεται η κατάσταση του ποδοσφαιριστή.

Overlap.gr: Έχουμε παρατηρήσει ότι μετά από τραυματισμούς , ποδοσφαιριστές να μην επανέρχονται στη πρότερη κατάσταση τους σε σχέση με την απόδοσή τους στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει εξήγηση γι” αυτό;

Δ. Μπ. :Οι λόγοι μπορεί να είναι:

  1. Σε λάθος στην αποκατάσταση είτε του γιατρού είτε του φυσιοθεραπευτή και έτσι το πρόβλημα να συνεχίζει να υφίσταται.
  2. Στη μη σωστή εκγύμναση του αθλητή μετά την αποκατάσταση του προβλήματος και γι’ αυτό να μην μπορεί να φτάσει τα παλιά του επίπεδα.
  3. Φόβος ο οποίος να είναι ανασταλτικός στο να μην μπαίνει γερά στις φάσεις και να παίζει το ίδιο καλά με πριν.
  4. Τέλος λάθος στη διάγνωση του προβλήματος με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι ακόμα κρυφό και να παραμένει .

Overlap.gr: Η οργάνωση των ομάδων επιτρέπει την απρόσκοπτη δουλειά του ιατρικού team? Ποια πρέπει να είναι η συνεργασία με τον προπονητή; Υπάρχει ιεραρχία στον τραυματισμό ενός παίκτη ή στον βωμό μιας επιτυχίας «ξεχνάμε» το πρόβλημα με συχνά ολέθριες συνέπειες για τον ποδοσφαιριστή;

Δ. Μπ. :Τα ιατρικά team είναι τα μοναδικά τα οποία δουλεύουν ακόμα και απλήρωτα γιατί όταν έρχεται ένας ποδοσφαιριστής τραυματίας δεν μπορείς να του πεις ότι δεν θα τον βοηθήσεις επειδή είσαι απλήρωτος. Εδώ θα απαντήσω προσωπικά : με όσους προπονητές δούλεψα σπάνια να συνάντησα πρόβλημα στην συνεργασία μαζί τους. Φυσικά αν εξαιρέσουμε κάποιες ομάδες της Α’ Εθνικής όλες οι υπόλοιπες απέχουν πολύ από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο θέμα της θυσίας στο βωμό της επιτυχίας ,αυτά συνέβαιναν παλαιότερα όταν δεν υπήρχε ο επαγγελματισμός, τώρα πια ο κάθε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον, την υγεία του δηλαδή και μετά αν θα παίξει σε ένα σημαντικό παιχνίδι και σ’ αυτό είμαι σύμφωνος.

Overlap.gr: Με τις μετρήσεις που κάνετε και τις δυνατότητες βελτίωσης που παρέχονται μέσω τις εκγύμνασης υπάρχει ο ιδανικός σωματότυπος του ποδοσφαιριστή;

Δ. Μπ. :Υπάρχουν κάποια στάνταρ όπως σε όλα τα αθλήματα αλλά κύριο ρόλο παίζει η θέση του κάθε ποδοσφαιριστή και το τι θέλει να παρουσιάσει ο κάθε προπονητής στον αγωνιστικό χώρο.

Overlap.gr: Ένα μεγάλο κομμάτι της αποκατάστασης έχει και η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ποδοσφαιριστής. Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας ντόπινγκ. Ποια η γνώμη σου γι” αυτήν την μάστιγα; Είναι φυσιολογικό να έχουν αυξηθεί τόσο οι αντοχές των παικτών ώστε να ανταπεξέρχονται στις αυξανόμενες ανάγκες των ομάδων τους;

Δ. Μπ. :Δυστυχώς το ντόπινγκ θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ. Πολλοί αθλητές στο βωμό του εύκολου χρήματος και της δόξας θυσιάζουν την υγεία τους, οι απαιτήσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πάρα πολλές και δυστυχώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορούν να καλυφθούν από έναν αθλητή χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη.
Δεν εννοώ πως δεν είναι καλοί ποδοσφαιριστές αλλά το να τρέχεις συνέχεια επί 90 λεπτά στους ρυθμούς αυτούς είναι κάτι αδύνατο.

Overlap.gr: Όταν υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί ποδοσφαιριστών σε μία ομάδα ποιος έχει το μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης ο προπονητής ή το ιατρικό team; Πως μπορούμε να αντιληφθούμε τον υπαίτιο;

Δ. Μπ. :Όταν υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί φταίει τις περισσότερες φορές ο τρόπος προπόνησης και ο αγωνιστικός χώρος. Όταν υπάρχει καθυστέρηση στην αποκατάσταση ή τραυματισμός στο ίδιο σημείο τότε φταίει το ιατρικό τιμ. Όλα αυτά πάντα να μην είναι 100% σίγουρα!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μποτζώρη για τον χρόνο που μας διέθεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

Log in or Sign up

Enter your name
Enter your email
Please select a Membership