Στα άδυτα της Μάντσεστερ Γιουνάιτετ

Η κάθε προπονητική μονάδα χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα και παρά το μεγάλο όγκο των παιχνιδιών, η προπόνηση δεν γίνεται, για να γίνεται... Παντού κυριαρχεί το μότο: «προπόνηση για να γίνουμε καλύτεροι». Είναι εξ’ άλλου παγκοσμίως γνωστό, ότι παίκτης που ήρθε στη M.U. δεν έχει φύγει ποτέ χειρότερος.

 

 

Η κάθε προπονητική μονάδα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τον κάθε παίκτη. Αρχικά ξεχωριστά ως μονάδα και έπειτα ως μέρος του συνόλου.

1. Στοχευόμενη προπόνηση

Η κάθε προπόνηση έχει φανταστικό κλίμα. Ο Φέργκιουσον έχει εμβολιάσει τους παίκτες με τη νοοτροπία προπόνηση = αγώνας! Έτσι, κάθε παίκτης προσέρχεται στην προπόνηση και νομίζει ότι μπαίνει σε κανονικό αγώνα. Παρεξηγήσεις μεταξύ των παικτών, λόγω της δυναμικής που αναπτύσσεται μέσα στην προπόνηση, είναι ανύπαρκτες. Όλοι οι παίκτες έχουν κατανοήσει ότι μέσα από τη σκληρή δουλειά η προπόνηση αποκτά ένταση και υψηλή ποιότητα.

2. Κάθε προπόνηση μια πρόκληση

Για παίκτες αυτού του επιπέδου η κάθε προπόνηση πρέπει να περιλαμβάνει πρόκληση. Είτε αυτό είναι ένα απλό διπλό, όπου όλοι θέλουν να κερδίσουν, ή είναι απλά μια άσκηση που θα κάνει καλύτερο τον παίκτη. Σίγουρα ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, που είναι ήδη πάρα πολύ καλός, αλλά θέλει να γίνει καλύτερος, έχει έρθει στη σωστή ομάδα.

3. Χαρά στην προπόνηση

Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή των ασκήσεων και η συμπεριφορά των προπονητών. Αυτά θα δώσουν το έναυσμα για πειράγματα και αστεία που θα ωθήσουν την προπόνηση στην επιθυμητή ένταση και ποιότητα.

 

Προπόνηση ταχύτητας - Επιβάρυνση

Η λέξη κλειδί στις προπονήσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι: ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Μόνο έτσι θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα σύνολο που προσφέρει ένα παιχνίδι με υψηλή ταχύτητα, με και χωρίς την μπάλα. Θα πρέπει αυτό το σύνολο να αποτελείται από παίκτες που είναι τεχνικά άψογοι, αλλά και έξυπνοι από τακτικής πλευράς. Η προπόνηση πρέπει να είναι απόλυτα ανταγωνιστική, όχι απλά σε μορφή αγώνα. Βλέπουμε ότι στις προπονήσεις παίζει μεγάλο ρόλο η στοχοποιημένη ποδοσφαιρική ταχύτητα. Το θέμα της επιβάρυνσης, πόσο δηλαδή μπορούν οι παίκτες να επιβαρυνθούν, είναι δουλειά των δεύτερων προπονητών. Ο υπεύθυνος για τη φυσική κατάσταση, μαζί με τον υπεύθυνο για την τεχνική, συνεννοούνται πριν από κάθε προπόνηση και όταν η ομάδα μπει στο γήπεδο υπάρχει ένα ακριβές πλάνο για το πόσο μπορεί ο κάθε παίκτης να επιβαρυνθεί στις διάφορες ασκήσεις που θα ακολουθήσουν.

Οι ασκήσεις ταχύτητας, σχεδόν πάντα, τελειώνουν ή ακόμα συμπεριλαμβάνουν μια ή δυο επαφές με την μπάλα. Δίνεται μεγάλη προσοχή και έμφαση στη δουλειά που γίνεται με τα πόδια, στην προσήλωση του κάθε παίκτη και στο να δίνει το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων του κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και στο τελείωμα της φάσης με την μπάλα, που θεωρείται αυτονόητο.

 

 

Η ιατρική ομάδα έχει δομηθεί, ώστε όλοι οι παίκτες να νιώθουν ασφάλεια σε όλες τις δραστηριότητες. Εξετάσεις ούρων και αίματος γίνονται σε τακτά διαστήματα, και κατά την διάρκεια της προπόνησης όλοι οι παίκτες φορούν τα ειδικά καρδιοσυχνόμετρα. Όλες οι μετρήσεις αποθηκεύονται για περαιτέρω εξέταση. Ο Φέργκιουσον και όλη η προπονητική ομάδα έχει όλα τα στοιχεία ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του. Ο κάθε παίκτης αξιολογείται διαφορετικά. Έτσι, όταν ένας παίκτης τρέξει σε 90 λεπτά 8 χλμ, αντί των υπόλοιπων που έτρεξαν 9 ή 10 χλμ, παίρνουν σοβαρά υπόψη και τη δουλειά που έκανε ο συγκεκριμένος παίκτης μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι κατακριτέο ότι ο συγκεκριμένος παίκτης έκανε λιγότερα χλμ, ούτε φυσικά ότι έχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τον PaulScholes, ο οποίος μέσα στον αγώνα, απλά, είναι πάντα στη σωστή θέση. Με τη μεγάλη του εμπειρία διαβάσει το παιχνίδι όσο λίγοι. Πολύ συχνά, λόγω του ζήλου που δείχνουν οι παίκτες, πρέπει να τους φρενάρουν οι προπονητές. Αντίθετα με αυτά που γνωρίζουμε εμείς, που πρέπει να σπρώχνουμε τους παίκτες για μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ο Φέργκιουσον γνωρίζει καλά ότι σε μια άκρως ανταγωνιστή σαιζόν, όπου η ομάδα δίνει πάνω από 60 παιχνίδια, οι γηραιότεροι παίκτες έχουν ανάγκη ξεκούρασης. Οπότε, θα μείνουν μεν εκτός ενδεκάδας σε ορισμένα παιχνίδια, αλλά, λόγω του εγωισμού που διακρίνει ορισμένους παίκτες, θα πρέπει να έχουν μια μικρή έστω συμμέτοχη στον αγώνα (10 λεπτά).

Ανάλυση αντιπάλου

Τον προσεχή αντίπαλο τον έχει παρακολουθήσει η ανιχνευτική ομάδα (scoutingteam) τουλάχιστον 2 φορές. Την αναφορά των σκάουτερ θα την πάρει ολόκληρη η προπονητική ομάδα. Στο κεντρικό μίτινγκ ο κάθε προπονητής (ή σκάουτερ) θα πρέπει να προσέλθει πολύ καλά προετοιμασμένος. Ο κάθε συμμετέχων έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Η προπονητική ομάδα θα συζητήσει διεξοδικά όλες τις πτυχές του αντιπάλου.

Βίντεο ανάλυση

Η βίντεο ανάλυση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάλυση του αντιπάλου. Ο Φέργκιουσον δεν περιορίζετε μόνο στις φάσεις του επερχόμενου αντίπαλου, αλλά γίνεται ένας συνδυασμός με φάσεις από προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας, ώστε να προβάλλονται τα λάθη ή και οι καλές ενέργειες της ομάδας, σε αντιπαράθεση με τις φάσεις του αντιπάλου. Και μια που μιλάμε για βίντεο ανάλυση, η ομάδα παρακολουθεί και τα τμήματα των υποδομών. Εκεί, αναλύεται κατά κύριο λόγο η τεχνική πλευρά των παικτών της. Οι προπονητές ψάχνουν για ελαττώματα, ώστε να δουλέψουν με κάθε παίκτη ξεχωριστά, πάνω σε αυτά.

Τι παίζει ρόλο στη Βίντεο ανάλυση;

Μέσω της βίντεο ανάλυσης θα αναλυθεί η αμυντική συμπεριφορά του αντιπάλου, πώς οργανώνεται στην άμυνα, πώς τοποθετούνται οι επιμέρους παίκτες στο 1:1, τι αντίδραση έχουν στη δεύτερη μπάλα και πώς τοποθετούνται οι παίκτες στις αμυντικές στημένες φάσεις. Με την ίδια προσοχή εξετάζεται η επιθετική συμπεριφορά του αντιπάλου. Οργάνωση, ξεμαρκάρισμα, κυκλοφορία της μπάλας, παιχνίδι από τα πλάγια και φυσικά οι επιθετικές στημένες φάσεις.

Μεγάλη βάση δίνεται στη μετάβαση (transition). Εξετάζεται αν οι παίκτες γνωρίζουν επακριβώς τι πρέπει να κάνουν στις επιμέρους επιθετικές αναπτύξεις του αντιπάλου. Που σημαίνει: πώς αντιδρούν σε αντεπιθέσεις και ποιοι παίκτες καλύπτουν ποιους χώρους σε  οργανωμένη επίθεση, πώς τοποθετείται ο κάθε παίκτης στο 1:1, τι συμπεριφορά έχουν όταν ο αντίπαλος κερδίζει και δεύτερη μπάλα. Η προπονητική ομάδα της M.U. πιστεύει ότι η αξιολόγηση της δεύτερης μπάλας είναι που κάνει τη διαφορά. Εννοείται ότι όλοι έχουν πλήρη εικόνα για το πώς αμύνεται ο προσεχής αντίπαλος στις στημένες φάσεις.

Μετά αναλύεται η επιθετική συμπεριφορά του αντιπάλου. Πώς και πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η ομάδα σε πλάτος και βάθος; Ποιοι παίκτες παίρνουν θέσεις κλειδιά, πώς ξεμαρκάρονται αυτοί οι παίκτες και γενικά ποιοι παίκτες παίρνουν μέρος στην ανάπτυξη; Πόσες επαφές με την μπάλα χρειάζονται οι παίκτες κλειδιά για να προωθήσουν αυτή σε αμαρκάριστο παίκτη; Προτιμούν μεγάλη διαγώνια μπαλιά, μικρές γρήγορες πάσες ή ατομικές προσπάθειες; Εάν υπάρχουν παίκτες που έχουν έφεση στις ατομικές προσπάθειες, οι παίκτες παίρνουν εντολές πώς να τους αντιμετωπίσουν.

Επειδή η τεχνική ομάδα της M.U. γνωρίζει ότι το ίδιο γίνεται και από τον προσεχή αντίπαλό της, γίνεται μια προσπάθεια στην ανάπτυξη της ομάδας να μη γίνεται κατανοητό πώς και από πού αναπτύσσεται, ειδικά στα πρώτα 2/3 του γηπέδου. Όπως οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά: «Προσπαθούμε να μην είμαστε προβλέψιμοι». Στην τελική προσπάθεια, στο επιθετικό τρίτο, στόχος είναι να βγουν 1:1. 

Όλες οι κορυφαίες ομάδες πλέον ξέρουν ότι το Α και το Ω είναι η επιτυχημένη μετάβαση, είτε από την άμυνα στην επίθεση, είτε από την επίθεση στην άμυνα. Και τα δύο πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η φάση της μετάβασης δεν έχει μόνο τακτικά χαρακτηριστικά, είναι και θέμα διορατικότητας. Πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες πότε έχει πραγματικά νόημα μια άμεση μετάβαση από την επίθεση στη άμυνα και πότε έχει πιθανότητες επιτυχίας μια γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Επειδή όλο αυτό είναι θέμα απόφασης και κάθε παίκτης μπορεί να πάρει διαφορετική απόφαση, αναθέτεται σε ένα συγκεκριμένο παίκτη να πάρει την απόφαση και όλοι οι άλλοι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν το σήμα του συγκεκριμένου παίκτη. Όλοι οι παίκτες πρέπει να συμμετέχουν. Εάν, ως επιθετικός έχεις χάσει μια μονομαχία με έναν αντίπαλο, πρέπει να καταλάβεις ότι η δουλειά σου δεν τελειώνει εκεί. Πρέπει να επιλέξεις τη θέση, ώστε, όταν η ομάδα επανακτήσει την μπάλα να είσαι στη σωστή θέση. Πρέπει, όπως στο σκάκι, οι παίκτες να είναι σε θέση να προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις και να ενεργούν ανάλογα.

Μετά αναλύονται οι παίκτες κλειδιά. Αυτές είναι οι πληροφορίες που περιμένουν να ακούσουν οι παίκτες. Πρέπει η βίντεο ανάλυση να έχει μεγάλο εύρος. Η τεχνική ομάδα δε θέλει σε καμία περίπτωση να έρθει κάποιος παίκτης και να κάνει κριτική ότι δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένος λόγω ελλιπούς πληροφόρησης.

Η τεχνική ομάδα μπορεί να τονίσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μέσω της βίντεο ανάλυσης. Μέσω μιας ενημερωμένης βάσης δεδομένων, η ομάδα είναι σε θέση να παρακολουθήσει την εξέλιξη των αντιπάλων. Και αν χρειάζεται να δει όλες τις συγκεκριμένες φάσεις, π.χ. κόρνερ της περιόδου που διανύουμε, θα το κάνει. Στην κρίση της είναι και να τις προβάλλει ή όχι στους παίκτες. Μπορεί ακόμα να προβάλλει τις στημένες φάσεις από ένα συγκεκριμένο παίκτη, όλα τα γκολ που έχει δεχτεί μια συγκεκριμένη ομάδα, για να καταλάβουν ποια είναι η αδύνατη πλευρά της κ.ά. Ό,τι χρειάζεται για να προετοιμαστεί η ομάδα όσο γίνεται καλύτερα.

Ομαδική συγκέντρωση και συζήτηση για τον επερχόμενο αγώνα

Η συζήτηση επικεντρώνεται συνήθως στα θέματα τακτικής, παίζει όμως και μεγάλο ρόλο οι παίκτες να μπουν στο πνεύμα του αγώνα. Δεν υποτιμάται η (πιθανή) ιδιαιτερότητα τού παιχνιδιού. Εξάλλου, υπάρχει αρκετή εμπειρία από πλευράς του Φέργκιουσον στο πώς να δώσει τη σωστή μορφή σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Αυτή η συγκέντρωση γίνεται την ημέρα του αγώνα. Περίπου δύο ώρες πριν τον αγώνα. Σε πολύ σημαντικούς αγώνες, όπως σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, το μίτινγκ μοιράζεται σε τομείς και διαρκεί δύο με τρείς ώρες. Πρώτα απ όλα, ο Φέργκιουσον θα ανακοινώσει την αποστολή και την εντεκάδα. Μετά, ένας εκ των βοηθών του αναλαμβάνει να παρουσιάσει την αντίπαλη ομάδα. Με τη βοήθεια του βίντεο θα παρουσιάσει τα υπέρ και τα κατά του αντιπάλου. Κατά διαστήματα παρεμβαίνει ο Φέργκιουσον για να δώσει κατευθυντήριες εντολές, μιλώντας πάρα πολλές φορές προσωπικά, αλλά και στους ίδιους τους παίκτες σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμα, ο βοηθός θα παρουσιάσει ένα σύντομο ιστορικό των τελευταίων παιχνιδιών του αντιπάλου. Θα προσπαθήσει να μαντέψει την αντίπαλη ενδεκάδα και να υπογραμμίσει τους παίκτες κλειδιά, ώστε να αντιμετωπιστούν ανάλογα. Όλα αυτά όμως γίνονται χωρίς να ξεφεύγουν από την αγωνιστική φιλοσοφία της Μάντσεστερ Γιουνάιτετ.

Ο λόγος που γίνεται η συζήτηση λίγο πριν από τον αγώνα, είναι για να μπαίνουν οι παίκτες στο γήπεδο με το απαραίτητο αίσθημα νίκης, ανεπηρέαστοι από άλλες εξωτερικές καταστάσεις. Για να μπορέσουν οι παίκτες να αποκτήσουν αυτό το αίσθημα νίκης, δείχνουν μέσα από βίντεο πολύ επιτυχημένες σκηνές, όπου οι παίκτες πραγματοποιούν φανταστικές φάσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία παιχνιδιού τού Φέργκιουσον. Όπως: κερδισμένες δυναμικές μονομαχίες, ταχύτητα στην ανάπτυξη (ατομική και ομαδική) πάσες στην πλάτη του αντιπάλου κ.ά. Αυτή τη θετική ενεργεία προσπαθούν να τη δημιουργήσουν και μέσα από πολύ καλά σχεδιασμένες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

Άσκηση 2

 

Η παρακάτω άσκηση είναι στην ουσία τρεις διαφορετικές ασκήσεις, ενοποιημένες σε μία. Το ξεκίνημα γίνεται από τους παίκτες του γκρουπ Α. Η άσκηση εξελίσσεται ανάλογα με την πρώτη μπαλιά που θα κάνουν οι παίκτες του συγκεκριμένου γκρουπ.

Η δυσκολία της άσκησης (ειδικά αν προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε στον ερασιτεχνικό τομέα) εντοπίζεται στο να θυμούνται οι παίκτες τις κινήσεις, ανάλογα με το που πάει η μπάλα, και να ανταποκρίνονται αναλόγως. Φυσικά, οι αυτοματισμοί της Μάντσεστερ δεν περιορίζονται σε αυτές τις τρεις κινήσεις. Από το κάθε σημείο υπάρχουν τουλάχιστον 8-9 διαφορετικές αναπτύξεις.

 

 

Οργάνωση

Καλύπτουμε στο κέντρο του γηπέδου τρεις σταθμούς (Α-B-Cόπως δείχνει το σκίτσο). Οι μπάλες στο σημείο Α.

 

Τοποθετούμε τρεις ακόμη σταθμούς (D- E- F) στο ύψος της μεγάλης περιοχής, χωρίς μπάλες.

1η Εκτέλεση

Ο παίκτης A1 πασάρει στον παίκτη E1, που με τη σειρά του κάνει πάσα στον επερχόμενο παίκτη C1. Ο παίκτης C1 σουτάρει προς την εστία.

 

 

 

 

 

 

2η Εκτέλεση

Ο παίκτης Α1 κάνει πάσα στον παίκτη B1. Από εκείνο το σημείο γίνεται πάσα στο σημείο D, όπου ο παίκτης D1 κοντρολάρει και κάνει πάσα στον παίκτη D2. Ταυτόχρονα ο παίκτης D3 (έχει ξεκινήσει λίγο πιο πίσω) κάνει όβερλαπ στον παίκτη D2,  ο οποίος του κάνει κάθετη πάσα κοντά στο σημείο του κόρνερ. Ο παίκτης D3 κάνει μικρή σέντρα στη μικρή περιοχή, στον επερχόμενο παίκτη Α1, που θα προσπαθήσει να τελειώσει τη φάση.

 

 

 

3η Εκτέλεση

Ο παίκτης Α1 κάνει σέντρα στο σημείο F, όπου ο παίκτης F1 πασάρει την μπάλα στον παίκτη F2, που τρέχει με την μπάλα μέχρι τη γραμμή του άουτ, όπου και θα βγάλει σέντρα για τους σέντερ φορ.

 

 

 

 

 

 

Οι παίκτες G1 & G2 είναι οι 2 σέντερ φορ και δε μετακινούνται μετά την εκτέλεση της άσκησης. Συμμετέχουν σε όλες τις εκτελέσεις. Είτε κινούνται χιαστή, είτε ο ένας μπαίνει πρώτο ή δεύτερο δοκάρι, με το 2ο σέντερ φορ να παραμονεύει στο σημείο του πέναλτι. Πάντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια κακή απόκρουση του τερματοφύλακα. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες μετά από μια εκτέλεση μετακινούνται σε άλλες θέσεις (κυκλικά).

 

Η πορεία προς τον τελικό με τη Μπαρτσελόνα

 

Πριν από μερικά χρόνια, μετά από μια σειρά ατυχών αποτελεσμάτων στην Αγγλία και την Ευρώπη, η ομάδα έπρεπε να δώσει έναν επαναληπτικό αγώνα (με την Πόρτο) στο Τσάμπιονς Λιγκ (πρώτο παιχνίδι στην Αγγλία 1-1). Έπρεπε η προπονητική ομάδα να πάρει κάποια δραστικά μέτρα. Σε παίκτες του βεληνεκούς της Μάντσεστερ δε χρειάζεται κανείς να τονίσει, αλλά ούτε καν να αναφέρει, ότι πρέπει να κερδίσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι για να προκριθεί η ομάδα. Δεν επαναλαμβάνεις δηλαδή τα αυτονόητα. Εάν η προπονητική ομάδα προσανατολιζόταν προς αυτήν την κατεύθυνση, σίγουρα θα είχε αντίθετα αποτελέσματα, διότι θα υποτιμούσε τη νοημοσύνη των παικτών. Η ομάδα, παρότι είχε παίξει πολύ καλά στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν είχε νικήσει. Όταν λοιπόν έγινε η συγκέντρωση, πριν από τον επαναληπτικό αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Φέργκιουσον μπήκε στα αποδυτήρια, δεν έκανε καμία αναφορά στα άτυχα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων και απλά αναφέρθηκε σε όλα τα καλά που είχαν επιτύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή:

  • προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ,
  • είχαν κερδίσει τη συμμετοχή στον τελικό Κυπέλλου
  • η ομάδα ήταν μέσα σε όλους τους στόχους της.

 

Η προετοιμασία για το συγκεκριμένο αγώνα ξεκίνησε σχετικά νωρίς. Συναντήσεις με παίκτες και αρκετή βίντεο ανάλυση. Η προπονητική ομάδα χρησιμοποίησε την ανάλυση, ακόμα και σε προσωπικές συζητήσεις με μεμονωμένους παίκτες. Ειδικά ο τερματοφύλακας, ο Εντβίν Βαν ντερ Σάαρ, μελετούσε πάρα πολύ τους προσωπικούς του αντιπάλους, ώστε να είναι απόλυτα προετοιμασμένος γι’ αυτούς.

Όλοι στην προπονητική ομάδα είχαν την αίσθηση ότι θα έπρεπε να κάνουν απόλυτα κατανοητό στους παίκτες της Μάντσεστερ πόσο ικανοί είναι οι παίκτες της Πόρτο. Μέσω της βίντεο ανάλυσης έγινε κατανοητό στους παίκτες πώς θα καταφέρουν να φτάσουν στην πλάτη της άμυνας της Πόρτο. Η Μάντσεστερ κέρδισε το συγκεκριμένο παιχνίδι με 2-0.

Με μια ισοπαλία εντός και μια εκτός έδρας νίκη, η Μάντσεστερ προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ.

 Η Άρσεναλ είναι μια ομάδα την οποία γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι περισσότεροι παίκτες της Μάντσεστερ, ιδίως οι παλιοί. Στις συναντήσεις με τους παίκτες, η προπονητική ομάδα διάλεξε στη βίντεο ανάλυση, σαν σημείο κλειδί, το πώς αναπτύσσεται η Άρσεναλ. Έδειξε στους παίκτες ότι στην ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ αρέσει να αναπτύσσεται με πάσες, όχι μεγαλύτερες των δεκαπέντε μέτρων, με όλους τους παίκτες σε κίνηση. Μεγάλη μπαλιά με αλλαγή παιχνιδιού, συνήθως, την αποφεύγουν. Εκεί βρίσκεται η δυναμική της ομάδας τής Άρσεναλ. Η προπονητική ομάδα θεώρησε ότι εκεί ακριβώς θα έπρεπε να τη χτυπήσουν. Στο δυνατό της σημείο. Αποφάσισε λοιπόν να πρεσάρει στο χώρο του κέντρου, να κλείσει τους χώρους γύρω από συγκριμένους παίκτες, για να αυξήσει την πιθανότητα να επανακτήσει νωρίς την μπάλα και έτσι να βρίσκετε πιο κοντά στο τέρμα της Άρσεναλ. Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα σαν την Άρσεναλ δε θέλεις να τρέχεις πίσω από την μπάλα. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τους παίκτες - ατού της ομάδος, γρήγορα. Οι παίκτες έπρεπε να καταλάβουν ότι πρέπει να διαβάζουν το παιχνίδι, αλλά και κάθε φάση ξεχωριστά. Τους τονίστηκε, ότι όταν προσέχουν το παιχνίδι του αντιπάλου θα μπορέσουν με επιτυχία να ανακόψουν πολλές πάσες στο χώρο του κέντρου.

Μέχρι τώρα έχουμε αναφερθεί μόνο στο πώς εφαρμόζει ο Φέργκιουσον την άμυνά του, πάνω στις επιθετικές αρετές της αντίπαλης ομάδας.

 

Η καλή άμυνα σού δίνει τη δυνατότητα

να εκδηλώσεις μια καλή επίθεση.

Σε αυτόν τον τομέα η ομάδα της Μάντσεστερ απλά είναι πιο καλή…

Η προπονητική ομάδα τόνιζε αυτές τις αρετές στους παίκτες και μαζί με το αγαπημένο τρίπτυχο του Φέργκιουσον (δύναμη, βάθος, ταχύτητα) επισήμανε τις αμυντικές αδυναμίες της Άρσεναλ, εφαρμόζοντας στις προπονήσεις κάποια συγκριμένα δεδομένα. Μεταξύ αυτών ήταν και οι ακόλουθες ασκήσεις:

Άσκηση θέσεων: δέκα εναντίον δέκα. Χρησιμοποιούν όλο το πλάτος του γηπέδου και ένα βάθος 15 μέτρων από κάθε πλευρά της γραμμής της σέντρας. Μέσα από αυτές τις ασκήσεις καταφέρνουν να καθορίσουν την πίεση που θέλουν να αναπτύξουν γύρω από τη γραμμή της σέντρας. Με αυτή την άσκηση, δείχνουν στους παίκτες πού θέλουν να θέσουν τους αντιπάλους υπό πίεση, ώστε να προκαλέσουν λάθη και βεβιασμένες πάσες που δεν θα βρίσκουν στόχο.

 

Η προπονητική ομάδα κάνει εμφανή διαχωρισμό μεταξύ των ασκήσεων για την αμυντική και την επιθετική συμπεριφορά. Έτσι, σταματά την άσκηση όταν η αμυνομένη ομάδα (η βασική ομάδα της Μάντσεστερ) επανακτά την μπάλα και η άσκηση ξεκινά από την αρχή, με τον υποτιθέμενο τερματοφύλακα της Άρσεναλ να ξεκινά το παιχνίδι. Στη φάση της κατοχής, λόγω της πίεσης στο χώρο του κέντρου, η ομάδα πρέπει να βρει τον τρόπο να αλλάξει πλευρά. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό, ώστε οι παίκτες «στήριγμα» να είναι σε συνεχή κίνηση και ο κάτοχος της μπάλας να νιώσει εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας τις κινήσεις των συμπαικτών του, ειδικά στις δύσκολες καταστάσεις.

 

Σε μια άλλη άσκηση με επιθετικό προσανατολισμό, η άσκηση ξεκινά με τον τερματοφύλακα της Μάντσεστερ να ανοίγει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα, Αφήνουν να κερδίσει η αντίπαλη ομάδα την "πρώτη", αλλά μόλις γίνει η πάσα ξεκινά το πρεσσινγκ της Μάντσεστερ

 

---

 

Σε ότι αφορά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μπαρτσελόνα, ακολουθήθηκε μια παρόμοια τακτική, όπως στους ημιτελικούς εναντίον της Άρσεναλ. Η προπονητική ομάδα βρήκε πολλά κοινά σε αυτές τις δύο ομάδες και έτσι επέμεινε στο ίδιο στυλ παιχνιδιού (άμυνα ψηλά με πίεση στους κεντρώους). Δυστυχώς, το παιχνίδι δεν εξελίχθητε όπως το σχεδίασαν, η ομάδα δέχτηκε νωρίς γκολ και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Μετά το γκολ της Μπάρτσα έγινε εμφανές πόσο δίκιο έχει το ρητό.

«Όσο σκληρά και αν κάνεις προπόνηση, όσο σκληρά και αν δουλεύεις, όσο καλά και αν είσαι προετοιμασμένος για το παιχνίδι, όλα αυτά είναι ανούσια, αν την ημέρα του αγώνα δεν εμφανιστείς στο γήπεδο…»

Όταν αναλύθηκε με ηρεμία το παιχνίδι και παρότι είχε τονιστεί στους παίκτες η ανάγκη να πρεσάρουν νωρίς την αντίπαλη επίθεση, ειδικά στο πρώτο τέταρτο του γηπέδου (μια προηγούμενη ανάλυση της Μπάρτσα έδειξε ότι κάνει λάθη σε αυτό το σημείο και μετά από αυτά είχε δεχτεί και αρκετά τέρματα) διαπίστωσαν ότι αυτό δεν έγινε.

Αυτό που πείραξε την προπονητική ομάδα της Μάντσεστερ δεν ήταν τόσο η ήττα, όσο το ότι η ομάδα δεν κατάφερε να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Log in or Sign up

Enter your name
Enter your email
Please select a Membership