Αποτελεσματικές ενέργειες μετά το πρέσινγκ

Παρουσιάζονται λοιπόν πρακτικές ασκήσεις που αφορούν εναλλακτικές μορφές της αντεπίθεσης.  Όπως ξαφνική αύξηση του ρυθμού μετά από μια οργανωμένη ανάπτυξη παιχνιδιού ή όταν η ομάδα μας έχει ήδη επιθετική τοποθέτηση.

Η βάση αυτών των επιθετικών παραλλαγών είναι η ικανότητα,  η διορατικότητα,  η γρήγορη προσαρμογή στις διαφορετικές καταστάσεις του παιχνιδιού, και η υψηλή ταχύτητα των χειρισμών με τις κατάλληλες αντιδράσεις των παιχτών.


Σημαντικά στοιχεία.

· Προτεραιότητα στην ακρίβεια και στον καλό έλεγχο της μπάλας.

· Να μην γίνεται υπερεκτίμηση των τεχνικών και τακτικών ικανοτήτων.

· Να γίνεται αποδοχή του υψηλού ποσοστού λάθους που μπορεί να συμβεί, όπως κι ο αντίπαλος μπορεί να κάνει λάθη.

· Οι συμβουλές και οι εντολές του προπονητή να είναι ξεκάθαρες.

· Κατά την ανάπτυξη του παιχνιδιού καθώς επίσης και στις καταστάσεις εφαρμογής του πρέσινγκ,  όταν πραγματοποιείται κάποιο λάθος να διακόπτεται η άσκηση και να υποδεικνύεται η λανθασμένη ενέργεια.  Επίσης να υπογραμμίζεται στους παίκτες ότι στις καταστάσεις οι οποίες είναι επίφοβες για απώλεια της μπάλας, να προσπαθούν να κάνουν πιο σίγουρο το παιχνίδι τους.

· Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα για αποτελεσματικό πρέσινγκ του αντιπάλου ψηλά, τότε οι παίκτες μας γυρίζουν στο δικό μας μισό του γηπέδου για να πρεσάρουν.

Εξάσκηση στην αντεπίθεση.

Στο προηγούμενο άρθρο μας «Πρέσινγκ και επιθετική ανάπτυξη» παρουσιάσαμε κάποιες ασκήσεις που επικεντρωνόταν στο αποτελεσματικό πρέσινγκ σε μικρά γκρουπ των 4 εναντίον 4.  Σε αυτό το θέμα θα έχουμε την σταδιακή αύξηση του αριθμού των παιχτών του κάθε γκρουπ με σκοπό την εισαγωγή στην φιλοσοφία της ομάδας την άμεση αντεπίθεση με αυτοματοποιημένες κινήσεις..

Η ξαφνική αύξηση του ρυθμού καθώς η ομάδα αναπτύσσεται οργανωμένα.

Παρουσιάζονται ασκήσεις για την εξάσκηση της ομάδας στην αλλαγή και αύξηση του τέμπο μετά από μία οργανωμένη επίθεση της ομάδας.
 

Επιθετική ανάπτυξη μετά από πρέσινγκ και κλέψιμο της μπάλας.

1) Πρέσινγκ στο κέντρο του γηπέδου.

Οργάνωση της άσκησης.

2PRESS1s

· 5 εναντίον 5 (κόκκινοι εναντίον μπλε) στο μισό γήπεδο που έχουμε σχηματίσει στο ύψος του κέντρου.  Στο άλλο μισό βρίσκονται 2 κόκκινοι παίκτες οι οποίοι έρχονται έπειτα αντιμέτωποι με 1 μπλε παίκτη.

· Η άσκηση ξεκινάει με τους μπλε να έχουν στην κατοχή τους την μπάλα και τους κόκκινους να πρεσάρουν για να την κλέψουν.

· Μόλις οι κόκκινοι κερδίσουν την μπάλα έχουν τις εξής επιλογές:  Προωθημένη πάσα στα πλάγια έτσι ώστε να γίνει μια σέντρα ( 1,1α ),  να κάνουν κατά μέτωπο επίθεση (2 ), ή αλλαγή παιχνιδιού ( 3 ).  Οι παίκτες οι οποίοι δέχονται την μπάλα μπορούν να κάνουν τις κινήσεις που φαίνονται από τα βέλη 4, 5, 5α.

 

Συχνά λάθη και συμβουλές διόρθωσης για τον επιθετικό.

 

· Λάθος συγχρονισμός, λάθος κινήσεις, και θέση οφσάιντ για τον επιθετικό.

· Οι αργές ενέργειες μετά την κατάκτηση της μπάλας επιτρέπουν στον αντίπαλο να οργανωθεί αμυντικά.

 

 

2) Μορφή παιχνιδιού με αριθμητικό πλεονέκτημα - μειονέκτημα.

2PRESS2s

Οργάνωση της άσκησης.

 

· 4 συν 3 εναντίον 3 συν 4 σε ένα γήπεδο που είναι ίσο με την έκταση δύο μεγάλων περιοχών.

· Δύο ομάδες που αποτελούνται από 7 παίχτες τοποθετούνται έτσι ώστε να παίζουν 4 εναντίον 3. Οι υπόλοιποι παίκτες περιμένουν δίπλα από τις εστίες.

· Δεν ισχύει το οφσάιντ.

· Μόλις κάποια ομάδα πετύχει γκολ μπαίνουν οι άλλοι παίκτες μέσα.

· Το γκολ από την ομάδα με το αριθμητικό πλεονέκτημα μετράει σαν μονό,  ενώ το γκολ από την ομάδα με το αριθμητικό μειονέκτημα μέτρα για διπλό.

· Ένα γκολ έξω από την μεγάλη περιοχή μετράει για διπλό.

 

Συχνά λάθη και συμβουλές διόρθωσης για τον επιθετικό
· Έλλειψη αποφασιστικότητας μετά την κατάκτηση της μπάλας.

 

3) 8 εναντίον 8 με ζώνες πρέσινγκ.

 

Οργάνωση της άσκησης.

2PRESS3fr

· 8 εναντίον 8 στα ¾ του γηπέδου.

· Το γήπεδο μεταξύ των 2 «περιοχών των εστιών» χωρίζεται σε 6 ζώνες.

· Η αμυνόμενη ομάδα οφείλει να ασκεί πρέσινγκ στις εξωτερικές ζώνες, να μην επιτρέπει την μεταφορά του παιχνιδιού στις μεσαίες ζώνες, και μετά την απόκτηση της μπάλας γρήγορα να προσπαθεί να ολοκληρώσει την φάση.


Λάθη

· Η εφαρμογή του πρέσινγκ αποτυγχάνει, ακόμα και όταν η αμυνόμενη ομάδα έχει αριθμητικό πλεονέκτημα στις εξωτερικές ζώνες όταν: Ο αντίπαλος δεν δυσκολεύεται να περάσει την μπάλα στις εσωτερικές ζώνες

Διόρθωση

· Οι παίχτες που είναι μακριά από την μπάλα πρέπει να μετατοπίζονται στον σωστό χρόνο και στην σωστή θέση στις κεντρικές ζώνες.


 

Αύξηση του ρυθμού μετά από επιθετική τοποθέτηση.

1) 4 εναντίον 4 με 4 εναντίον 3.

2PRESS4s

Οργάνωση της άσκησης.

 

· Στο κέντρο του γηπέδου δημιουργούμε δύο ζώνες την Α και την Β.  Στην ζώνη Α βρίσκονται 4 επιθετικοί εναντίον 4 αμυντικών.

· Αφού γίνουν 5 πάσες από τους επιθετικούς πρέπει η μπάλα να πάει στην ζώνη Β.  Στην ζώνη Β βρίσκονται 3 επιθετικοί και 3 αμυντικοί.

· Από την ζώνη Α, μαζί με την μπάλα, μεταφέρεται και 1 επιθετικός στην Β έτσι ώστε να παιχτεί το 4 εναντίον 3.

· Οι επιθετικοί πρέπει να κάνουν 3 πάσες και να επιστρέψουν την μπάλα στη ζώνη Α.  Μόλις η μπάλα επιστραφεί στην ζώνη Α όλοι οι επιθετικοί κατευθύνονται προς το τέρμα για να ολοκληρώσουν τη φάση.
 

Λάθη και διόρθωση.

· Οι παίχτες δεν έχουν την κατάλληλη τοποθέτηση στον χώρο και δίνουν την ευκαιρία στους αμυντικούς να κερδίσουν την μπάλα.

 

2) 8 εναντίον 6 συν 2

2PRESS5s

Οργάνωση της άσκησης.

 

· 8 εναντίον 6 σε μια μεγάλη ζώνη που σχηματίζουμε στο κέντρο του γηπέδου.

· 2 επιπλέον αμυντικοί τοποθετούνται μεταξύ της κεντρικής ζώνης και της μεγάλης περιοχής και οι οποίοι μπορούν να κινούνται μόνο μέσα σε αυτόν το χώρο.

· Η ομάδα που επιτίθεται και που έχει το αριθμητικό πλεονέκτημα με τους 8 παίκτες, πρέπει να αλλάξει 7 πάσες, και μετά να κάνει μια γρήγορη επίθεση προς την εστία με τον τερματοφύλακα.

· Η ομάδα που επιτίθεται πρέπει ανάλογα με την κατάσταση του παιχνιδιού, την τοποθέτηση των παικτών της και την θέση των αμυντικών να επιλέξει πως θα πραγματοποιηθεί η επιθετική ενέργεια δηλαδή αν θα αναπτυχθεί το παιχνίδι από τα πλάγια για να βγει μια σέντρα ή  θα γίνει γρήγορη διάσπαση της άμυνας και κατά μέτωπο επίθεση από κέντρο.

 

 

Λάθη και διόρθωση.

 

· Οι παίχτες δεν έχουν την κατάλληλη τοποθέτηση στον χώρο και δίνουν την ευκαιρία στους αμυντικούς να κερδίσουν την μπάλα.

· Η τελευταία πάσα για την πιθανή αλλαγή παιχνιδιού ή η πρώτη πάσα που θα γίνει για να αυξήσουμε το τέμπο της επίθεσης, δεν είναι ακριβής ή ο παίκτης που θα την κάνει βιάζεται να την πραγματοποιήσει (η αλλαγή παιχνιδιού ή η αύξηση του επιθετικού ρυθμού δεν θα πρέπει να εκβιάζεται με την επόμενη πάσα).

 

Παραλλαγές.

· Εξισορροπούμε  τον αριθμό των παιχτών στην κεντρική ζώνη.

· Τοποθετούμε άλλον έναν αμυντικό στη μεγάλη περιοχή.

Οι δύο αμυντικοί μπορούν να συμμετέχουν στην παρενόχληση των επιθετικών.

 

Log in or Sign up

Enter your name
Enter your email
Please select a Membership